Miksi käsityö?

Ihmisen hyvinvointi paranee, kun hänellä on merkityksellistä tekemistä ja toimintaa elämässään. On tutkittu, että käsitöiden tekeminen lisää ihmisen hyvinvointia. Oletko koskaan ajatellut mistä tämä johtuu? Tästä artikkelista löydät kuusi perustetta harrastaa käsitöitä.

  1. Kun valmistat tuotetta käsin, käyt samalla läpi tietynlaisen prosessin. Hahmottelet kolmiulotteisesti, suunnittelet, laskelmoit, kokeilet, purat, teet uudelleen, arvioit. Tämän lisäksi mielessäsi saattaa olla asioita, joita käsittelet tekemisen yhteydessä. Asioita, jotka pulpahtavat mieleen kun hiljennyt tekemisen äärelle. Erilaiset tunteet liikuttavat sinua prosessin etenemisen mukana. Valmis työ myös tuottaa erilaisia tuntemuksia sinussa, ainakin onnistumisen ja valmistumisen riemua.
  1. Käsityön tekeminen virkistää ja tasapainottaa elämää. Kun teet konkreettista käsityötä, sinulla on tavoite ja päämäärä johon pyrit. Tämä lisää tunnetta siitä, että elämällä on joku tarkoitus. Käsitöiden tekeminen on päätös, joka tuo elämääsi merkityksellistä tekemistä. Tämän myötä positiivinen mieliala ja toiveikkuus elämän suhteen lisääntyy. Elämänlaatu paranee.
  1. Käsityö voi olla myös ekologinen ja kestävän kehityksen mukainen harrastus. Kun valmistat itse tuotteen, tiedät kuka sen on valmistanut. Voit vaikuttaa myös materiaalin alkuperään ja suosia kotimaista tai luomua. Materiaalin voit valita omien arvojesi mukaan tuotetuista vaihtoehdoista. Voit myös valita materiaaleja, joita kierrätät ja hyödynnät uudelleen. Voit myös korjata materiaalia ja siten jatkaa sen käyttöikää.
  1. Käsityö voi olla hektisen arjen hidastamista ja siten myös parantaa elämän laatua. Se on syy antaa aikaa itselle. Käsitöiden harrastaminen kuluttaa suhteellisen vähän ympäristöä. Se antaa myös mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kaiken kaikkiaan käsitöiden tekeminen lisää onnellisuutta jokapäiväisessä elämässä. Väitän, että tapaamani käsitöitä tekevät ihmiset ovat pääsääntöisesti keskimääräistä tyytyväisempiä elämäänsä. Käsitöissä he näkevät oman työn jäljen, jota ei muuten huomaa töissä tai opiskelujen parissa.
  1. Käsityön tekemisessä hankittu tieto on sellaista, mitä ei voi saada kirjoja lukemalla ja ajattelemalla. Se on hiljaista tietoa, joka on hankittu kehollisen toiminnan ja motoriikan kautta. Erilaisten materiaalien tuntu ja käsitteleminen virkistää aivoja ja antaa niille energiaa. Toiminta auttaa keskittymään ja rentoutumaan. Itse olen neulonut paljon mm. luennoilla ja se on auttanut sekä keskittymään että muistamaan asiat paremmin.
  1. Käsityössä kohtaat oman persoonallisuutesi. Se näkyy värivalinnoissa, käden jäljessä, muodossa ja koko tuotteen ilmeessä. Käsityöllä kerrot omaa tarinaasi. Toisinaan pitkäkestoinen käsityön tekeminen on prosessi, jonka aikana tulee käsiteltyä  vaikeitakin asioita. Hankalina aikoina tunne siitä, että voit säädellä joitakin asioita elämässäsi vie sinua eteenpäin. Hallitset käsityön tekemisen ja näet kuinka se edistyy. Käsityön tekeminen voi olla voimauttava elementti elämässäsi, koska se pitää sinut kiinni toiminnassa. Teksti: Silja Tyrväinen